Worleyová získala zlato v obrovskom slalome, Mazeová strieborná

14.02.2013 Celý región

Schladming 14. februára (TASR) - Francúzka Tessa Worleyová získala na MS v alpských lyžiarskych disciplínach v rakúskom Schladmingu suverénnym spôsobom zlatú medailu v obrovskom slalome. Na technicky náročnej zľadovatenej trati triumfovala s výrazným náskokom 1,12 s pred obhajkyňou titulu z Garmisch-Partenkirchenu a najväčšou favoritkou Slovinkou Tinou Mazeovou. Bronz vybojovala na radosť rakúskych fanúšikov Anna Fenningerová (+1,18). Slovenka Barbara Kantorová obsadila 33. miesto so stratou 8,20 na víťazku.

Worleyová si vytvorila výbornú východiskovú pozíciu už po úvodnom kole, keď sa usadila na čele o 52 stotín pred Rakúšankou Kathrin Zettelovou. Mazeová bola až štvrtá s vyše sekundovou stratou. V druhom kole zajazdila líderka celkového poradia Svetového pohára najmä v dolnej časti skvele, predstihla obe Rakúšanky, no na Worleyovú to nestačilo.

Francúzka slávila v Schladmingu životný úspech v individuálnej súťaži na vrcholnom podujatí, na ZOH 2010 vo Vancouveri získala zlato v súťaži tímov. Krajina galského kohúta sa naposledy tešila z titulu v ženskom obrovskom slalome na MS 1993 v japonskej Morioke zásluhou Carole Merleovej. "Je to neuveriteľné, ale podarilo sa. Neboli to hocijaké preteky, ale majstrovstvá sveta a práve tie som túžila vyhrať. Nepanovali tu dnes ľahké podmienky, ale trať mi sadla. Hlavne som chcela neurobiť chybu a ísť čo najrýchlejšie. A vyšlo to," tešila sa v cieli Worleyová.

Mazeová ukoristila na 42. MS už tretí cenný kov. V super-G vybojovala zlato, v superkombinácii striebro. "Teším sa aj zo striebra, pretože prvé kolo mi vôbec nevyšlo, takú zlú jazdu som v tejto sezóne ešte neabsolvovala. Mala som čo robiť, aby som sa z toho spamätala. Prvú jazdu som vôbec netrafila, ale nakoniec som v prestávke našla v sebe dostatok sily a cenný kov vybojovala. Túto medailu si cením viac ako ktorúkoľvek inú," uviedla Slovinka.

Spokojnosť netajila ani bronzová Fenningerová, ktorá sa vo svojej poslednej disciplíne v Schladmingu napokon dočkala vytúženej medaily. "Pre mňa to bol extrémne náročný šampionát. Už som príliš neverila, že získam medailu, o to mám väčšiu radosť. Na štart som nastúpila uvoľnená a naozaj som si to užila. Pred dnešnými pretekmi som bola dva dni doma, čo mi pomohlo, načerpala som nových síl," povedala sympatická Rakúšanka.

výsledky obrovského slalomu žien:

1. Tessa Worleyová (Fr.) 2:08,06 (1:04,90-1:03,16), 2. Tina Mazeová (Slov.) +1,12 (1:05,99-1:03,19), 3. Anna Fenningerová (Rak.) +1,18 (1:05,75-1:03,49), 4. Kathrin Zettelová (Rak.) +1,54, 5. Frida Hansdotterová (Švéd.) +2,28, 6. Mikaela Shiffrinová (USA) +2,30, 7. Lara Gutová (Švajč.) +2,38, 8. Marie-Michele Gagnonová (Kan.) +2,63, 9. Maria Höflová-Rieschová (Nem.) +3,02, 10. Ana Drevová (Slov.) +3,15...33. Barbara KANTOROVÁ (SR) +8,20
 

Vyberte región